top of page

Jammeh Foundation for Peace Hospital (JFPH)

De situatie in 2014

Het Jammeh Ziekenhuis is in 2001 geopend en staat in Serrekunda/Bundung, met 350.000 inwoners de meest dichtbevolkte stad van Gambia. Door de trek van het platteland naar de kuststrook, neemt de bevolkingsdichtheid toe en doen meer en meer mensen een beroep op het Jammeh Ziekenhuis. Ruim 250.000 mensen zijn voor hun gezondheidszorg aangewezen op het JFPH, dat daarvoor veel te klein is. Het is al jaren nodig het ziekenhuis uit te breiden, maar daar was geen geld voor.

Het ziekenhuis bestaat uit een aantal losse gebouwen, waarin de verschillende afdelingen zijn ondergebracht. In het enige gebouw met 2 etages, zijn 4 spreekkamers op de begane grond en is op de bovenste etage de medische  bibliotheek, een kamer voor de directeur en een kamer voor de administrateur.

Hoewel er ook een opnamemogelijkheid is voor acute gevallen, is het ziekenhuis hoofdzakelijk een moeder- en kindkliniek. Er worden jaarlijks meer dan 5.000 baby’s geboren en de verlosafdeling is de belangrijkste afdeling. Op de kraamafdeling, de zgn. Post Natal Ward, is het noodzakelijk de vrouwen al 12 uur na de bevalling naar huis te sturen, omdat er een groot te kort aan bedden is. Het komt regelmatig voor dat twee of meer vrouwen een bed moeten delen, waarmee de kans op het overbrengen van infecties enorm wordt vergroot.

Wekelijks worden er ongeveer 125 nieuwe zwangeren ingeschreven en komen er tussen de 500 en 600 vrouwen voor een zwangerschapscontrole.

vier-vrouwen-één-bed-crop.jpg

Het ziekenhuis heeft ook twee operatiekamers met alle ruimtes die daarbij horen, maar die kunnen nog niet worden ingericht, omdat Kambengo daar nog geen geld voor heeft. De twee artsen die nu worden opgeleid om gynaecologische operaties, zoals een keizersnede te kunnen doen, zijn in oktober met hun opleiding klaar. In principe zou het dan niet meer nodig zijn om vrouwen te verwijzen naar het ziekenhuis in de hoofdstad.
Wilt u doneren, "klik hier"

Het ziekenhuis heeft in 2014 de volgende voorzieningen:

  • opname mogelijkheid voor mannen en vrouwen met 11 bedden

  • opname mogelijkheid voor kinderen 7 bedden

  • verlosafdeling met 7 verlosbedden en 7 wiegjes

  • een kraamafdeling met 5 bedden

  • een consultatiebureau

  • polikliniek voor longproblemen (incl. tbc)

  • polikliniek voor hiv-aids patiënten

  • polikliniek family planning

  • tandheelkundige hulp

  • een apotheek

  • mogelijkheid voor het maken van zwangerschapsecho’s

  • een laboratorium

  • een medische bibliotheek

januari-2016-crop.jpg

De situatie na de uitbreiding en verbouwing in 2016

De gerenoveerde verlosafdeling is nu gekoppeld aan de nieuwbouw van twee verdiepingen; ruim en doelmatig.

Het ziekenhuis heeft nu zes aparte verloskamers met goed sanitair en de kraamafdeling heeft nu veertien bedden in plaats van vijf. Op de zuigelingenafdeling is plaats voor 40 baby’s, waarvoor couveuses, wiegjes en spijlenbedjes zullen worden geplaatst. Er komen 26 bedden verdeeld over twee kinderafdelingen, resp. voor kinderen onder en boven de 7 jaar.

Behalve meerdere spreek- en behandelkamers, is er een ruime afdeling spoedeisende hulp met twee behandelplekken en is er een personeelsruimte met een overnachtingsmogelijkheid voor de dienstdoende verloskundige en arts.

Door de inpandige oprit is het ziekenhuis goed toegankelijk voor brancards en rolstoelen.  De apotheek van het ziekenhuis, die zich naast de hoofdingang bevindt, is zowel vanaf de straatzijde als vanuit het ziekenhuis bereikbaar.

​​Contact:

tel: +31 55 355 8358

fax: +31 55 355 8338

e-mail: info@medic.nl

​Adres: 

Stichting Medic

Johannes Bosboomstraat 29

7312 LM Apeldoorn

Nederland

​Openingstijden: 

Dinsdag- en donderdagmorgen

09.00 - 12.00 uur

​Bank: 

IBAN: NL78INGB0653315538 BIC: INGBNL2A

Kamer van Koophandel: 

41 03 92 67 

  • Facebook

© 2021 Stichting Medic

bottom of page